Wat betekent de hogere WOZ-waarde voor jou?
Ieder jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Grotendeels op basis van referentiewoningen (verkochte woningen die qua ligging, bouwjaar, woningtype en aantal vierkante meters op jouw woning lijken) bepaalt de gemeente de waarde van je woning. De peildatum van de WOZ-waarde is 1 januari van het vorige jaar. De WOZ-waarde op de beschikking van 2019 is dus de geschatte woningwaarde van 1 januari 2018. De verwachting is dat de WOZ-waarde blijft stijgen.
Belastingen
Allerlei gemeentelijke belastingen en heffingen worden van de WOZ-waarde afgeleid; de onroerendezaakbelasting (OZB), waterschapsbelasting, afvalstoffenheffing en rioolheffing. Of deze belastingen omhoog gaan hangt af van de tarieven die de gemeente en het waterschap rekenen. Als de tarieven gelijk blijven, dan ga je vanwege de hogere WOZ-waarde toch meer betalen.
De belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde ook voor de inkomstenbelasting. Een percentage van de WOZ geldt namelijk als eigenwoningforfait. Het bedrag dat hieruit komt wordt opgeteld bij je belastbare inkomen. Met een hogere WOZ-waarde betaal je dus meer inkomstenbelasting.
Voordelen
Een hogere WOZ-waarde kan ook een voordeel hebben. Namelijk als je op je hypotheek een risico-opslag betaald. Lees hier meer over risico-opslag.
Een ander voordeel is natuurlijk dat je jouw huis met een hogere WOZ-waarde wellicht ook voor een hoger bedrag kunt verkopen.
Verhuisplannen?
Ben jij van plan om te gaan verhuizen en heb je een nieuwe hypotheek nodig? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend eerste hypotheekgesprek waarin we de mogelijkheden voor een hypotheek en de bijbehorende maandlasten kunnen bespreken.