Miljoenennota; de veranderingen op woongebied
In de Miljoenennota 2019 zijn geen opvallende nieuwe plannen voor de woningmarkt gepresenteerd. De veranderingen die je kunt verwachten en die we hieronder op een rijtje zetten zijn vooral resultaten van eerder gemaakte afspraken.
Hypotheekrenteaftrek
Vorig jaar is in het regeerakkoord vastgelegd dat de afbouw van de hypotheekrenteaftrek versneld wordt. In 2019 daalt de maximale hypotheekrenteaftrek met 0,5 procentpunt naar 49,5 procent. Tussen 2020 en 2023 gaat de aftrek met 3 procentpunt per jaar omlaag. In 2023 is dan het tarief van 37,05 procent bereikt.
NHG-grens
De huizenprijzen zijn flink gestegen en daarom gaat ook de NHG grens omhoog. Hoeveel precies is nog niet bekend. De maximale hypotheek met NHG is op dit moment 265.000 euro. Waarschijnlijk komt de grens op 1 januari 2019 op 290.000 tot 295.000 euro. Voor woningen waarin geïnvesteerd wordt in energiezuinige maatregelen geldt een hogere NHG-grens. Die komt op 1 januari 2019 waarschijnlijk uit op 307.400 tot 312.700 euro.
WOZ-waarde
Omdat de huizenprijzen gestegen zijn, gaat ook de WOZ-waarde omhoog. De WOZ-waarde van je woning is van invloed op de hoogte van een aantal belastingen, zoals de OZB, watersysteemheffing en het eigenwoningforfait. De stijging van de WOZ-waarde hangt af van de prijsontwikkeling van de woningen in de gemeente waar je woont, maar dan met ruim een jaar vertraging. De beschikking die je begin volgend jaar ontvangt, geeft dus de waarde weer op 1 januari 2018. De Waarderingskamer heeft berekend dat de gemiddelde WOZ-waarde van woningen volgend jaar 7,5 tot 9,5 procent hoger ligt dan dit jaar.
Ende aan de Wet Hillen
Huizenbezitters moeten een bedrag optellen bij hun belastbaar inkomen, het zogenaamde eigenwoningforfait. Meestal is dat 0,75 procent van de WOZ-waarde. Wie geen of maar een kleine hypotheek heeft, moet dus wel belasting betalen, maar profiteert niet of nauwelijks van de hypotheekrenteaftrek. Oneerlijk, vond men en daarom werd besloten dat voor deze groep huizenbezitters het eigenwoningforfait niet geldt (Wet Hillen). Nu is echter besloten om de regeling van vanaf 2019 tot 2048 stapsgewijs af te bouwen. Over dertig jaar geldt het volledige eigenwoningforfait dus voor alle huizenbezitters.
Energiebelasting
De belastingen op energie veranderen in 2019. Deze verandering moet het gebruik van gas minder aantrekkelijk maken en mensen aanmoedigen te investeren in gasbesparing, bijvoorbeeld door de aanschaf van zonnepanelen. De energiebelasting op elektriciteit wordt met 0,7 eurocent per kWh verlaagd. Hier tegenover staat een stijging van de energiebelasting op het gebruik van gas. Een gemiddeld gezin met een koophuis betaalt volgend jaar 152 euro meer energiebelasting, een stijging van maar liefst 25 procent.
Schilders- en stukadoorswerkzaamheden
Het lage btw-tarief, dat onder ander geldt voor schilders- en stukadoorswerkzaamheden, gaat in 2019 van 6% naar 9%. Wil je je woning begin 2019 laten schilderen? Als je de rekening al in 2018 betaalt, kun je nog gebruik maken van het btw-tarief van 6 procent, terwijl de werkzaamheden dan wel in 2019 mogen worden uitgevoerd.