Eerder met pensioen?
De gemiddelde pensioenleeftijd is aan het stijgen. Lange tijd was het door regelingen als prepensioen en VUT mogelijk en heel gewoon om eerder met pensioen te gaan. Maar deze regelingen waren duur en het aantal ouderen nam snel toe. Begin deze eeuw was de gemiddelde pensioenleeftijd net onder de 61 jaar. In 2017 was dit 64 jaar en 10 maanden en in 2022 zal de gemiddelde pensioenleeftijd 67 jaar en 3 maanden zijn. Naar verwachting zal de pensioenleeftijd daarna verder stijgen. De pensioenleeftijd na 2022 is afhankelijk van de levensverwachting op dat moment. Ben je op in 1979 of later geboren, dan is je verwachte pensioenleeftijd 70 jaar of hoger.
Sommige mensen zullen het niet erg vinden om langer te werken. Anderen zijn er niet blij mee. Maar het is hoe dan ook fijn om de mogelijkheid te hebben om eerder te stoppen met werken. Als je eerder stopt met werken moet je dit (grotendeels) zelf betalen. Je hebt dan namelijk geen inkomen meer, maar ook nog geen pensioenuitkering. Wij gaan graag met je in gesprek over hoe je ervoor kunt zorgen dat je in de overgangsperiode tot je AOW-leeftijd voldoende inkomsten hebt. De volgende vragen zullen daarbij aan de orde komen:
- Hoeveel geld heb je in de overgangsperiode nodig? Om dit in kaart te brengen moet eerst vastgesteld worden hoe hoog je vaste uitgaven op dat moment zijn; heb je nog hypotheeklasten? Zijn je kinderen nog financieel afhankelijk? En welke uitgaven zijn van belang voor je levensstijl?
- Hoe is je financiële situatie in de overgangsperiode ? Heb je vermogen opgebouwd of overwaarde in de woning die benut kan worden? Is het mogelijk om je pensioen eerder in te laten gaan? Stop je helemaal of gedeeltelijk met werk? En wat is het inkomen van je partner op dat moment?
Na het beantwoorden van deze vragen gaan we bekijken hoe groot het verschil is tussen je financiële mogelijkheden en wensen. En welke maatregelen die je kunt treffen om het verschil weg te werken. Hoe eerder je in actie komt, hoe groter de kans dat je eerder met pensioen kunt. En ook als je nog niet weet of je eerder wilt stoppen met werken, is het aan te raden om dat wel mogelijk te maken zodat je de vrijheid hebt om te kiezen.