
Besparen? Meer inzicht in je inkomsten en uitgaven
Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau heeft 1 op de 5 huishoudens te maken met risicovolle of problematische schulden. Hoe zit het met jouw financiën? Lees hieronder hoe je meer grip krijgt op je inkomen en uitgaven.
Overzicht
Een eerste stap naar meer grip op je inkomen en uitgaven is overzicht. Maak een overzicht van je vaste lasten. Vergeet hierbij de jaarlijkse kosten, zoals gemeentebelastingen, waterschapsheffingen en abonnementen niet. Maak vervolgens ook een overzicht van al je inkomsten. Naast je salaris kun je ook denken aan kinderbijslag, zorgtoeslag, vakantiegeld etc. Nu weet je hoeveel er binnenkomt en wat je kwijt bent aan vaste lasten.
Huishoudboekje
Naast vaste lasten heb je ook diverse andere uitgaven. Een cadeautje of kaartje voor iemand die jarig is, even wat lunchen of een kopje koffie met een vriend(in). Als je meer uitgeeft dan dat er binnenkomt of als je gewoon nieuwsgierig bent maar je uitgavepatroon en waar je eventueel zou kunnen bezuinigen, dan is het handig om deze uitgaven bij te houden.
Natuurlijk kun je dit ouderwets doen met een kasboek, maar tegenwoordig zijn er allerlei digitale huishoudboekjes die je hierbij kunnen helpen. Met zo’n huishuidboekje kun je automatisch transacties inladen. Ook kun je deze transacties indelen in bepaalde categorieën, bijvoorbeeld de categorie vaste lasten, boodschappen of kleding. Als je eenmaal een transactie van de supermarkt indeelt in de categorie boodschappen, doet het huishoudboekje dit daarna automatisch. Zo heb je er steeds minder werk aan, maar heb je wel een goed beeld van waar je je geld aan uitgeeft. Klik hier voor meer informatie over digitale huishoudboekjes en welke huishoudboekjes er allemaal zijn.
Bezuinigen
Wil of moet je bezuinigen? Kijk dan regelmatig in je kasboek of huishoudboekje waar je je geld aan gespendeerd hebt en waar je had kunnen bezuinigen. Daarnaast kun je ook kijken of bepaalde dingen goedkoper kunnen. Misschien is een andere energiemaatschappij voordeliger of kun je een goedkoper telefoonabonnement afsluiten bij een andere provider. En ook je verzekeringen of leningen kunnen misschien goedkoper. Misschien is een minder uitgebreide dekking ook voldoende of is een ander aanbieder goedkoper. Of is je auto nog steeds allrisk verzekerd, terwijl deze al 10 jaar oud is.
Wil je weten of je op je verzekeringen, leningen en hypotheek kunt bezuinigen of zoek je een goede spaarmethode? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee.